1992 Το AIDS

Το AIDS

AIDS logoΗ Θεοδότα Χασάπη δίνει το Φεβρουάριο του 1992, πρώτα στην Αθήνα και κατόπιν στη Θεσσαλονίκη, δύο διαλέξεις με τίτλο «Το AIDS από ιατρική και κοινωνική σκοπιά» αναλύοντας την κατάσταση για το AIDS. Είναι η εποχή όπου ο φόβος για τη μετάδοση του ιού δημιουργεί φαινόμενα μαζικής υστερίας για τον σεξουαλικώς μεταδιδόμενο ιό.

Η Θεοδότα Χασάπη αναλύει το φαινόμενο, τόσο από ιατρική όσο και από κοινωνική σκοπιά, κάνοντας αναφορές στο έργο του κυτταρολόγου Πίτερ Ντιούσμπεργκ (Peter Duesberg).

 

Εκδρομή στο κάμπινγκ Λακάρα Χαλκιδικής

Τον Αύγουστο του 1992 μέλη και φίλοι του Ε.Σ.Ο. συμμετέχουν σε εκδρομή στη Χαλκιδική στο κάμπινγκ Λακάρα που θα μείνει αξέχαστη. 

1992 LaCaraΒραδινός καλαματιανός στην παραλία

Διοργανώνονται σκετσάκια και ομαδικά παιχνίδια στην παραλία, ακόμα και κονσέρτα, αλλά και μουσικοχορευτικές βραδιές. Την ημέρα, κατά τις μεσημεριανές ώρες μετά το μπάνιο ανοίγουν συζητήσεις για πλείστα θέματα της επικαιρότητας και το πώς αυτά συνδέονται με την Οργονομία.

 

Εκδρομή στην Αλατόπετρα Γρεβενών

1992 GrevenaΟ Γιώργος Κωνσταντινίδης δίνει ένα βρώσιμο μανιτάρι σε μέλος του Ε.Σ.Ο. Είκοσι χρόνια μετά η εξέλιξή του είναι εντυπωσιακή. Έχει γράψει πλήθος βιβλίων για τα μανιτάρια και θεωρείται διεθνώς ως ένας από τους καλύτερους γνώστες του όμορφου και «μαγικού» κόσμου τους.Τον Οκτώβριο του 1992 πραγματοποιείται η δεύτερη εκδρομή του Ε.Σ.Ο. στο χωριό Αλατόπετρα του νομού Γρεβενών. Πολύ κοντά βρίσκεται μια εξαιρετικά φορτισμένη περιοχή. Πρόκειται για την Βάλια Κάλντα που σημαίνει «Ζεστή Κοιλάδα» και είναι η καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου, μεταξύ των χωριών Περιβόλι του νομού Γρεβενών και Βωβούσα του νομού Ιωαννίνων. Είναι βιότοπος της αρκούδας, του λύκου, του λύγκα (αγριόγατου), του ζαρκαδιού, του αγριογούρουνου, της αλεπούς και άλλων μικρότερων ζώων.

Σε αυτή την εκδρομή έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά την εκπαιδευτικό Νανά Χατζή, η οποία μόλις πριν λίγο καιρό είχε επιστρέψει από τη Αγγλία όπου εργαζόταν στο αντιαυταρχικό σχολείο Σάμερχιλ

Δόθηκε η ευκαιρία στο βραδινό τραπέζι να γνωρίσουμε την υπέρτατη νοστιμιά των άγριων μανιταριών της περιοχής. Η γευστική εμπειρία μένει αξέχαστη σε όλους τους συμμετέχοντες καθώς η νοστιμιά τους είναι αξεπέραστη, επειδή εκτός των άλλων γεύσεων που δίνουν στον ουρανίσκο διατηρούν μια ελαφρά γεύση ψητού κρέατος.

Τα μανιτάρια που γευτήκαμε είχαν την έγκριση ενός εκ των πλέον ειδικών της Ευρώπης, του Γιώργου Κωνσταντινίδη, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε σημαντικά στην επαναφορά της αγάπης και της γνώσης για τα μανιτάρια στην Ελλάδα με τα βιβλία του, τα άρθρα του και τη γενικότερη δράση του.

Ντοκιμαντέρ για το σχολείο Σάμερχιλ

1992 Neils wifeΑριστερά η Ίνα, σύζυγος του Α.Σ. Νιλ, και δεξιά η εκπαιδευτικός Νανά Χατζή, στο σπίτι των Νιλ.Το Νοέμβριο πραγματοποιείται διήμερη εκδρομή στο κάμπινγκ Λακάρα της Χαλκιδικής, όπου η εκπαιδευτικός Νανά Χατζή, η οποία είχε πρόσφατα επιστρέψει από το Σάμερχιλ όπου εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα το σχολείο Σάμερχιλ και μοιράζεται με φίλους και μέλη του Ε.Σ.Ο. ένα μεγάλο κομμάτι από την εμπειρία της στο σχολείο αυτό.

Είναι διάχυτη η συγκίνηση σε αυτή την παρουσίαση και τη συζήτηση που ακολούθησε, αλλά και αμφίδρομη. Τόσο από την πλευρά της ομιλήτριας, λόγω του ότι βρέθηκε σε ένα περιβάλλον ανθρώπων, οι οποίοι μοιράζονταν και αντιλαμβάνονταν τις προεκτάσεις και τη σπουδαιότητα των δεδομένων που παρουσίαζε σχετικά με το πρωτοποριακό και διάσημο σχολείο, όσο και από την πλευρά των μελών και φίλων του Ε.Σ.Ο. στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι την περιγραφή της ζωής στο Σάμερχιλ.

Εκδρομή στο Πήλιο

Τα Χριστούγεννα του 1992 και την Πρωτοχρονιά του 1993 οργανώνεται μια ακόμα εκδρομή στο Πήλιο. Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι εξαιρετική με πολλές εκπλήξεις. Παίζονται πολλά σκετς όπου σατιρίζονται μέλη του Ε.Σ.Ο. και αυτοί είναι που τα χειροκροτούν περισσότερο. Χορεύουν όλοι, μικροί και μεγάλοι.

Η μεγαλύτερη έκπληξη συμβαίνει όταν ξαφνικά ένας άντρας χορευτής και δύο γυναίκες χορεύτριες ντυμένοι με ισπανικές φορεσιές και με τη συνοδεία ισπανικής μουσικής χορεύουν καταπληκτικά φλαμένκο, τον παραδοσιακό χορό της Ισπανίας. Το τι γίνεται με αυτή την έκπληξη δεν περιγράφεται.

1992 PilioΑπό την εκδρομή στο Πήλιο. Αριστερά στιγμές από την κοπή της πίτας. Δεξιά ζευγάρι σε φιγούρες φλαμένκο αποτέλεσαν τη μεγάλη έκπληξη μιας από τις τρεις βραδιές που μείναμε εκεί.

Τα χιόνια που πέφτουν συνεχώς κατά τη διάρκεια της εκδρομής ειδικά την Πρωτοχρονιά είναι απειλητικά. Μας αναγκάζουν να κατέβουμε χαμηλότερα, αλλά επειδή και άλλοι εκδρομείς κάνουν το ίδιο, δημιουργείται ανεπανάληπτο κομφούζιο και ταλαιπωρία. Αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε τρία ξενοδοχεία. Παρά την ταλαιπωρία η χαρά μας συντροφεύει συνεχώς.
 

Το «ζωντανό» νερό

Μέσω των αναζητήσεων και ζυμώσεων που συντελούνται στους κόλπους του Ε.Σ.Ο. ερχόμαστε σε επαφή με τις θεωρίες για το «ζωντανό» νερό. 

Μέλος του Ε.Σ.Ο. μεταβαίνει στη Γερμανία όπου, στο πλαίσιο της έρευνας για το ενεργοποιημένο νερό, βρίσκει μια συσκευή προηγμένης τεχνολογίας που το παράγει.

Σημειώνεται ότι ο κυριότερος εκφραστής αυτής της θεωρίας είναι ο Βίκτορας Σαουμπέργκερ (Viktor Schauberger). Στην πορεία ανακαλύπτουμε τον Ρόλαντ Πλόχερ (Roland Plocher).

Η σύζυγος του Πλόχερ στη Γερμανία αποκαλύπτει ότι ο Ράιχ και ο συσσωρευτής οργονοενέργειας ήταν η πηγή έμπνευσης της ανακάλυψης του Πλόχερ για την κβαντική μεταβίβαση πληροφοριών σε υλικά. Αυτό επιβεβαιώνεται αργότερα και από τον αντιπρόσωπο του Πλόχερ στην Ελλάδα πολιτικό μηχανικό και περιβαλλοντολόγο Νίκο Νικολαΐδη.