1990 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οργονομίας

Τα βιόντα

1990 BiontaΟι κύστεις με το έντονο ενεργειακό περίβλημα (μπλε σε έγχρωμη φωτογραφία), αποτελούν καλλιέργεια βιόντων SAPA. Πρόκειται για ωκεάνεια άμμο που πυρακτώθηκε, αποστειρώθηκε και στη συνέχεια εμβαπτίσθηκε σε διάλυμα καυστικού χλωριούχου καλίου. Τα SAPA έχουν μέγεθος 10 έως 15 μικρά, διαθλούν ισχυρά το φως και σκοτώνουν ή αδρανοποιούν τα καρκινικά κύτταρα όταν έρθουν σε επαφή μαζί τους. Για περισσότερα δείτε: «Η βιοπάθεια του καρκίνου». Βίλχελμ Ράιχ, εκδόσεις «Άκμων» και το μη εκδοθέν στα ελληνικά βιβλίο του Ράχ: «The Bion Experiments: On the Origin of Life».Στην αρχή του χρόνου η Θεοδότα Χασάπη δίνει διάλεξη σχετικά με «Τα βιόντα».(βλέπε σημείωση)

Αναλύει την ανακάλυψη του Ράιχ γι΄ αυτούς τους σχηματισμούς που φαίνονται μόνο στο οπτικό μικροσκόπιο, αποτελούν μεταβατική μορφή μεταξύ άβιας και έμβιας ύλης και δίνουν μια σημαντική εξήγηση στη βιογένεση.

Παρουσιάζεται επίσης βίντεο που δείχνει τη διαδικασία δημιουργίας τους, την εξέλιξή τους, τους σχηματισμούς, την κινητικότητα και άλλες σημαντικές συνιστώσες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ουδείς ανεξάρτητος οργανισμός εκτός της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη των βιόντων, αλλά έχει διαφωνήσει με τον Ράιχ στην ερμηνεία, έχει επαναλάβει το πείραμα αυτό.

Ωστόσο, αρκετά ερευνητικά επιστημονικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Οργονομίας και άλλες εργασίες ανεξάρτητων ερευνητών επιβεβαιώνουν τα ευρήματα του Ράιχ. Σημειώνεται ότι ο Ράιχ όταν ανακοίνωσε τα ευρήματα των πειραμάτων του στο κοινό της Νορβηγίας στα τέλη της δεκαετίας του '30, δέχθηκε βιτριολική επίθεση από ένα άσχετο με το θέμα επιστημονικό κατεστημένο και από τον Τύπο.

Σημείωση

Ο Ράιχ, με ιδιοφυή μεθοδολογία και χρησιμοποιώντας την καλύτερη τεχνολογία της εποχής του, βρήκε ότι κάθε είδος ύλης που θερμαίνεται μέχρι το σημείο πυράκτωσης και στη συνέχεια υπόκειται σε διαδικασίες διόγκωσης, καταλήγει σε βιοντικές κύστεις. Υποστήριζε ότι τα βιόντα είναι βιολογικά ενεργές μορφές. Ο Γάλλος καθηγητής Ρότζερ Ντι Τέιγ, (Roger duTeil: "The Bion Experiment: An Afterword", Energy & Character, 4(3):38, 1973) επιβεβαίωσε πλήρως τα ευρήματα του Ράιχ με πειράματα που διεξήγε στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας στη Γαλλία και σε συνεργασία με τον Ράιχ ήρθαν σε επαφή με τη Γαλλική Ακαδημία.
Στη συνέχεια καθηγητής της Γαλλικής Ακαδημίας επανέλαβε και επιβεβαίωσε την ύπαρξη των βιόντων, ωστόσο προσπάθησε να ερμηνεύσει το φαινόμενο από φυσικοχημική σκοπιά. Ο Ράιχ διαφώνησε και η συνεργασία διακόπηκε.
Δείτε περισσότερα στα βιβλία του Ράιχ «The Bion Experiments: On the Origin of Life» και «Η βιοπάθεια του καρκίνου» σελ. 35, 36. Ο Ράιχ παρατήρησε επίσης ότι βιόντα από ωκεάνεια άμμο, την οποία είχε πρώτα αποστειρώσει με ειδική διαδικασία στους 1.500 βαθμούς Κελσίου, όταν έρχονταν σε επαφή με καρκινικά κύτταρα τα σκότωναν ή τα παρέλυαν, ακόμα κι αν βρίσκονταν σε απόσταση 10 μικρών. (Το γεγονός είναι αποτυπωμένο σε φιλμ που βρίσκεται στο Μουσείο Ράιχ).
Παρατήρησε επίσης ότι ακόμα και χωρίς άμεση επαφή αυτά τα βιόντα θόλωναν φωτογραφικές πλάκες. Επίσης διαπίστωσε ότι η επαφή τους με ανθρώπινο δέρμα προκαλούσε κοκκίνισμα σε λίγα λεπτά. Η παρατήρηση στο μικροσκόπιο αυτών των βιοντικών μορφών του προκάλεσε επιπεφυκίτιδα λόγω της ακτινοβολίας που εξέπεμπαν.
Σχετικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιούσε o Ράιχ, είναι χαρακτηριστικό ότι το Ινστιτούτο Ροκφέλερ στη Δανία δήλωσε αδυναμία επανάληψης των πειραμάτων του, επειδή... δεν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό(!) (Αναφέρεται στο άρθρο "Working with Wilhelm Ρeich: An interview with Kari Bergav", "The Journal of Orgonomy" Vol. 31 No 1, page 39).

Το 6ο «Περιοδικό της Οργονομίας»

1990 To 6o PeriodikoΤο Περιοδικό της Οργονομίας (τεύχος 6)Εκδίδεται το Μάιο το 6ο «Περιοδικό της Οργονομίας». Αυτή τη φορά εκδότης είναι ο Χρήστος Μουσουλιώτης. Η Θεοδότα Χασάπη είναι επιστημονική σύμβουλος και κύρια χρηματοδότης της προσπάθειας. Συμμετέχουν φίλοι και μέλη του Ε.Σ.Ο.

Τα κυριότερα άρθρα που δημοσιεύονται είναι:

Ο γυναικείος οργασμός, του Μόρτον Χέρσκοβιτς.
Η εκδήλωση της συγκινησιακής πανούκλας στη υστερία για το AIDS, του Ρόμπερτ Χάρτμαν (Robert A. Hartman, M.D.,Medical Orgonomist)
Μυστικισμός: Οργόνη και Θ.ΟΡ., της Μπάρμπαρας Κούπμαν.
Σχόλια του Ράιχ, από τον Μάιρον Σάραφ.

Η οργονοβιοφυσική

Ο γεωγράφος Τζέιμς Ντεμέο προσκαλείται διαδοχικά τρεις φορές στην Ελλάδα. Η αρχική του επίσκεψη είναι στις αρχές Απριλίου με τη χρηματοδότηση φίλων και μελών του Ε.Σ.Ο. Δίνει διαδοχικά σεμινάρια στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη με θέμα «Η καταγωγή και η εξάπλωση της αυταρχικής κοινωνίας».

Ο Τζέιμς Ντεμέο προσκαλείται εκ νέου στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1990. Στην Αθήνα δίνει σεμινάριο με θέμα «Οργονοβιοφυσική». Το Νοέμβριο του 1990 ο Ντεμέο έρχεται για άλλη μια φορά στην Ελλάδα. Στο κοινό της Θεσσαλονίκης δίνει διάλεξη με θέμα «Η ανακάλυψη της οργόνης από τον Βίλχελμ Ράιχ».

Ακολουθούν δύο σεμινάρια όπου εξετάζεται «Η καταγωγή και εξάπλωση της θωράκισης. Η πατριαρχική, αυταρχική οικογένεια». Την επόμενη ημέρα διεξάγεται σεμινάριο με θέμα «Οργονοβιοφυσική: Η επιστημονική βάση της ενέργειας της ζωής».

 

Το 5ο Παγκόσμιο συνέδριο Οργονομίας στη Νίκαια της Γαλλίας

Μεταξύ 15 και 20 Ιουλίου πραγματοποιείται στη Νίκαια της Γαλλίας το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οργονομίας.

1990 5o Synedrio 02Στιγμιότυπο από τις εργασίες του 5ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Οργονομίας, στη Νίκαια της Γαλλίας το 1990. Πρώτος σύνεδρος από αριστερά ο Μάθιου Άπλτον, εκπρόσωπος του αντιαυταρχικού σχολείου Σάμερχιλ. Δεύτερος ο γιατρός οργονομιστής Ρίτσαρντ Μπλάσμπαντ. Στη συνέχεια ο γιατρός οργονομιστής Τζουζέπε Καμαρέλα, ο γιατρός Μισέλ Οντάν και δίπλα του ο συγγραφέας Πίτερ Ρόμπινς. Από την άδεια θέση έχει πριν λίγο αποχωρήσει προσωρινά ο γιατρός οργονομιστής Τσαρλς Κόνια. Ακολουθούν ο γεωγράφος Τζέιμς Ντεμέο και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Τζον Μπελ.

Το πρώτο πραγματοποιήθηκε το 1948 στην πολιτεία Μέιν των Η.Π.Α., σε περιοχή που αγόρασε ο Βίλχελμ Ράιχ και ονόμασε Όργονον, σκοπεύοντας να ιδρύσει εκεί κέντρο ερευνών, κλινική και εκπαιδευτικό πανεπιστημιακό κέντρο.

Το 2ο και 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οργονομίας πραγματοποιήθηκαν επίσης στον Όργονον. To 4ο συνέδριο, όπως αναφέραμε προηγουμένως, διεξήχθη στο Μόναχο της Γερμανίας.

Μέλη του Ε.Σ.Ο. διοργανώνουν την πρώτη εκπαιδευτική «εκδρομή». Συγκεκριμένα προτείνεται να υπάρξει συμμετοχή στο 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οργονομίας. Είναι σημαντικό ότι αποφασίζουν να το παρακολουθήσουν στη Νίκαια της Γαλλίας 11 μέλη του, μεταξύ αυτών 5 γιατροί και 2 εκπαιδευτικοί. Η γνώση που αποκτάται είναι εντυπωσιακή και εξαιρετικά διασταλτική.

Τα θέματα που παρουσιάζονται είναι τα εξής:

  • Η δίκη του Βίλχελμ Ράιχ.
  • Τι αποκαλύπτουν τα αρχεία της F.D.A.

Ακολουθούν ομιλίες για τους τρεις κύριους άξονες της Οργονομίας:
Α) Βιολογία, φυσική και αστροφυσική.
Β) Ψυχιατρική.
Γ) Εκπαίδευση.

  • Η βιοενεργειακή βάση της ζωής και της ατμόσφαιρας.
  • Η οικολογία του τοκετού.
  • Η κρίση της εφηβείας.
  • Η πρόληψη της νεύρωσης σε νήπια και μικρά παιδιά.
  • Η νομική προστασία των παιδιών.
  • Οργονομική βιολογία.
  • Οργονομία, εκπαίδευση και κοινωνία.
  • Η ιατρική οργονοθεραπεία.
  • Η συγκινησιακή πανούκλα και οι βιοπάθειες.
  • Οι κοινωνικές βιοπάθειες.

Ομιλητές του συνεδρίου είναι οι γιατροί οργονομιστές Τσαρλς Κόνια, Ρίτσαρντ Μπλάσμπαντ, Ρίτσαρντ Σουόρτσμαν και Τζουζέπε Καμαρέλα. Επίσης, o γιατρός Μισέλ Οντάν (Michel Odent, M.D.) ο πανεπιστημιακός καθηγητής αγγλικής φιλολογίας Τζον Μπελ (John Bell, Ph.D.), ο γεωγράφος Τζέιμς Ντεμέο, ο νομικός Έντουαρντ Πελ (Edward W. Pell, LL.B.) ο συγγραφέας Πίτερ Ρόμπινς (Peter Robins), καθώς και ο εκπρόσωπος του σχολείου Σάμερχιλ Μάθιου Άπλτον (Matthew Appleton).

1990 1o SynedrioΦωτογραφία από τις εργασίες του ιστορικού 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Οργονομίας, που διεξήχθη στο Όργονον της πολιτείας Μέιν των Η.Π.Α. το 1948. Στο δεξί μέρος της φωτογραφίας ο Βίλχελμ Ράιχ (με άσπρα μαλλιά) και αριστερά του ο γιατρός οργονομιστής Γουόλτερ Χόπι (Walter Hoppe. M.D., Medical Orgonomist), ο οποίος με την άφιξή του στις Η.Π.Α. κρατήθηκε προσωρινά από τις αμερικανικές αρχές, εξαιτίας της “ανησυχίας” τους για την “επικίνδυνη” (επιστημονική) δραστηριότητα του Ράιχ(!)

Ο Μάθιου Άπλτον, μέλος του προσωπικού του Σάμερχιλ, περιγράφοντας αργότερα τις εντυπώσεις του από το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οργονομίας αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Όλοι οι ομιλητές ήταν γιατροί ή επιστήμονες. Ήμουν λοιπόν κι εγώ εκεί, οπλισμένος μόνο με λίγες ιστορίες από το Σάμερχιλ και τη βαθιά πίστη μου στην αξία του σχολείου. Ωστόσο, καθώς άκουγα τον ένα ομιλητή μετά τον άλλο, ένιωθα όλο και πιο άνετα, αν και τα θέματα που εξετάζονταν ήταν ποικίλα και τεράστιου εύρους. Ήταν φανερό ωστόσο, ότι η βασική δομή που τα ένωνε συνιστούσε μια ακόμα ευρύτερη και βαθύτερη ολότητα, κάτι που δεν είχα βιώσει ποτέ άλλοτε και άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι οι ιστορίες του ''πώς μια ομάδα παιδιών στο Σάφοκ κυβερνούν το σχολείο τους'', είχε τη θέση της στην ίδια ομάδα θεμάτων.

...Ήταν σαφές, παρατηρώντας τις εργασίες αυτού του συνεδρίου, ότι αυτό που ''γέννησε'' ο Ράιχ δεν πέθανε μαζί του, αλλά συνέχισε να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται.

...Στο συνέδριο δεν συμμετείχαμε μόνο διανοητικά, αλλά και συναισθηματικά με το ηλιακό μας πλέγμα. Η ομάδα των διερμηνέων που βρισκόταν στο γυάλινο κουβούκλιο σχολίαζε με τη λήξη της βάρδιας, ότι για πρώτη φορά είδαν τόσο βαθιά επίδραση των ομιλιών στους παραβρισκόμενους, κάτι που δεν είχαν παρατηρήσει ποτέ πριν να συμβαίνει και μάλιστα για τόσο μεγάλη διάρκεια.

...Η συγκινησιακή φόρτιση στην αίθουσα γινόταν εντονότερη όσο αναπτύσσονταν τα θέματα της Οργονομίας. Σε ένα σεμινάριο του συνεδρίου για την ψυχιατρική οργονοθεραπεία έγινε η σαφής προειδοποίηση να αποφεύγονται οι λεγόμενοι ''ραϊχικοί'' θεραπευτές, επειδή δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι, ενώ ταυτόχρονα δεν κατανοούν πλήρως την ενέργεια που χειρίζονται. Η θωράκιση πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, όχι να συντρίβεται για την επίτευξη γρήγορων αποτελεσμάτων.

...Άρχισα την παρουσίασή μου με ένα βίντεο 25 λεπτών. Στη συνέχεια δέχτηκα ερωτήσεις που ήταν τροφή για τη σκέψη μου και ταυτόχρονα διεγερτικές, ενώ όλες έδειχναν βαθιά κατανόηση των δυναμικών γραμμών που υπάρχουν στο Σάμερχιλ και των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει.

...Έγινε σαφές ότι το Σάμερχιλ δεν είναι κάποιο ''απομονωμένο'' πείραμα, αλλά ότι ανήκει σε ένα πολύ ευρύτερο κίνημα αντίληψης και εξέλιξης, του οποίου οι πολύπλευρες και βαρύνουσες συνιστώσες δεν έχουν γίνει ακόμα κατανοητές.

...Επιστρέφοντας με το αεροπλάνο στην πατρίδα μου κι ενώ βρισκόμουν πάνω από τις γαλλικές ακτογραμμές ένιωθα το τεράστιο εύρος των θεμάτων που καλύφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Πολλά από αυτά που αναπτύχθηκαν δεν ήταν εύκολο να αφομοιωθούν και άλλα άγγιξαν μέσα μου βαθιά συναισθήματα οργής και θλίψης.

...Ως παιδί, ένιωθα ότι η ζωή μου είχε πνιγεί από δυνάμεις που δεν κατανοούσα και μέχρι σήμερα επικέντρωνα όλες μου τις προσπάθειες για να τις κατανοήσω και να ξεφύγω από αυτές. Στην Οργονομία βρήκα την πληρέστερη έκφραση αυτής της επιθυμίας μου...

 

Το 7ο «Περιοδικό της Οργονομίας»

1990 To 7o PeriodikoΤο Περιοδικό της Οργονομίας (τεύχος 7)Εκδίδεται το Νοέμβριο του 1990 το 7ο «Περιοδικό της Οργονομίας». Η Θεοδότα Χασάπη είναι η χρηματοδότης της προσπάθειας και η επιστημονική σύμβουλος. Συμμετέχουν μέλη και φίλοι του Ε.Σ.Ο. Τα κείμενα που εμπεριέχονται είναι τα εξής:

Σωματικές βιοπάθειες, του Τσαρλς Κόνια.
Πειράματα στο ύπαιθρο με το νεφοδιαλυτή του Ράιχ, του Τζέιμς Ντεμέο.
Η λειτουργία του οργασμού, του Βίλχελμ Ράιχ.
Το οργονοενεργειακό αποτέλεσμα της πυραμίδας, του Χορχέ Γουιντμόσερ (Jorge Widmoser).
Νεότερη μελέτη στο γενετήσιο άγχος που αναπτύσσουν μητέρες κατά το θηλασμό, του Έλσγουορθ Μπέικερ.
Ανακαλύπτοντας ξανά τη μέλανορ, των Μπέντζαμιν Ντόιτς (Benjamin Deutsch) και Ντίτερ Ντικάμπ (Deter Decamp).
Σχόλια του Ράιχ, από τον Μάιρον Σάραφ.

Ο κύκλος του νερού στη φύση

Η Θεοδότα Χασάπη δίνει τη διάλεξη «Ο κύκλος του νερού στη φύση και η σημασία του για τα έμβια όντα». Αναλύονται οι διαταραχές που προκαλούνται από τις σύγχρονες μεθόδους συγκέντρωσης και διανομής νερού. Αναλύεται η μέθοδος συγκέντρωσης νερού στη μινωική Κρήτη και παρουσιάζονται οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού.