Κοινωνικό πλαίσιο

Αναγκαία η γνώση του κοινωνικο-πολιτικού πλαισίου της εποχής του Ράιχ για την κατανόηση του έργου του

Η ζωή του Ράιχ ξετυλίγεται στη διάρκεια σημαντικών ιστορικών περιόδων στις οποίες διαδραματίζονται γεγονότα τα οποία διαφοροποιούν αμετάκλητα την πορεία του κόσμου μας. Πριν καν κλείσει τα 20 χρόνια του ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, όπου μεταξύ άλλων γεγονότων βίωσε την ολοκληρωτική καταστροφή της οικογενειακής περιουσίας και στη συνέχεια, λόγω των συνθηκών, σχεδόν αναγκάστηκε να υπηρετήσει με τον αυστριακό στρατό στο ιταλικό μέτωπο. Ακολούθησαν τα χρόνια της πείνας και της φοίτησής του στην Ιατρική Σχολή της Βιέννης, η ταχύτατη επαγγελματική του εξέλιξη με τη συμμετοχή του στην Ψυχαναλυτική Εταιρεία της Βιέννης με επικεφαλής τον Φρόιντ, το κίνημα της σεξουαλικής πολιτικής (sex-pol) το οποίο άφησε εποχή και στο οποίο ηγήθηκε, ορισμένα από τα πλέον ταραχώδη χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία, οι ραδιουργίες και συκοφαντίες σε βάρος του από συναδέλφους του και άλλα κέντρα ισχύος, οι συνεχείς μεταναστεύσεις του, (ο ίδιος αναφέρει ότι βίωσε σχεδόν δέκα ξεσπιτωμούς), ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η εφιαλτική απειλή καταστροφής της ανθρωπότητας με τα πυρηνικά όπλα όπως και το παιδί της ο Ψυχρός Πόλεμος, είναι μερικά από τα γεγονότα που έζησε, ορισμένα εκ των οποίων έβαλαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του και έσπρωξαν κοντά στα όρια καταστροφής την επαγγελματική και επιστημονική του καριέρα.

Ένα σοβαρός μελετητής της οργονομίας θα αποκτούσε πολύ ευρύτερη και βαθύτερη κατανόηση του έργου του Ράιχ εάν πληροφορούνταν τα γεγονότα της εποχής του Ράιχ και των δυσκολιών που έζησε προσανατολιζόμενος στη μελέτη συγκεκριμένων βιβλίων, οι τίτλοι των οποίων παρατίθενται κατωτέρω.

Μια πλευρά των κοινωνικοπολιτικών κυρίως αναστατώσεων που έζησε ο Ράιχ απεικονίζεται σαφέστερα στο βιβλίο του "People in Trouble", κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο "Άνθρωποι σε μπελάδες" από τις εκδόσεις "Καστανιώτη". Το βιβλίο γράφτηκε μετά το 1950, στα χρόνια όπου εξελισσόταν το πείραμα όρανουρ, το οποίο του προκάλεσε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας φέρνοντάς τον κοντά στο θάνατο, αλλά από την άλλη μεριά απέδειξε με αναμφισβήτητο τρόπο τις απίστευτες και πολύ δυσμενείς αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν μεταξύ οργόνης και ραδιενέργειας.

Με το προσωπικό του ημερολόγιο, γίνονται αντιληπτά σημαντικά σημεία της προσωπικότητάς του και των δραματικών όσο και συγκλονιστικών καταστάσεων που βίωνε. Δημοσιεύεται σε τέσσερις τόμους με τίτλους που αποδόθηκαν από το Μουσείο Ράιχ, ως εξής:

  • "Passion of Youth: An Autobiography, 1897-1922". Κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο "Πάθος της νιότης" από τις εκδόσεις "Ρέω".
  • "Beyond Psychology, Letters and Journals, 1934-1939". Κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο "Πέρα από την ψυχολογία" από τις εκδόσεις "Ρέω".
  • "American Odyssey: Letters and Journals, 1940-1947". Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "ΡΕΩ".
  • "Where's the Truth? Letters and Journals 1948-1957".

Ακόμα βαθύτερη γνώση της ζωής τού Ράιχ αποκτάμε με το βιβλίο του μαθητή τού Ράιχ, γιατρού Έλσγουορθ Μπέικερ (τον οποίο ο Ράιχ όρισε ως υπεύθυνο εκπαίδευσης γιατρών οργονομιστών) με τίτλο: "My Eleven Υears With Wilhelm Reich" έκδοση του Αμερικανικού Κολεγίου της Οργονομίας (ACO).

Σημαντικά συνεισφέρει στην κατανόηση των δύσκολων καιρών και των απίστευτων συνωμοσιών που ξετυλίχθηκαν σε βάρος του Ράιχ το εξαιρετικό βιβλίο "Wilhelm Reich and the Cold War" του εκδότη και δημοσιογράφου - ερευνητή Jim Martin.

Η βιογραφία του Ράιχ "Fury on Earth" γραμμένη από τον ψυχολόγο και μαθητή του, Myron Sharaf, δίνει με τον τρόπο της μια αναλυτική περιγραφή της κατάστασης αν και υπάρχουν σε αυτήν λίγα αλλά σημαντικά λάθη και υπεισέρχονται αρκετά στοιχεία εμπάθειας από τον συγγραφέα.

Εξαιρετικά βοηθητική είναι και η αλληλογραφία του Ράιχ με τον διάσημο παιδαγωγό και ιδρυτή τού αντιαυταρχικού σχολείου Σάμερχιλ, Αλέξανδρο Νιλ, "Record of a Friedship", που κυκλοφορεί στα ελληνικά σε δύο τόμους με τίτλο "Η καταγραφή μιας φιλίας - Η αλληλογραφία Βίλχελμ Ράιχ και Α. Σ. Νηλ", εκδόσεις "Αποσπερίτης".

Αρκούντως βοηθητική είναι και η βιογραφία του Ράιχ από την Ilse Ollendorff, (δεύτερη σύζυγο του Ράιχ), "Wilhelm Reich: A Personal Biography".

Έξοχη παρουσίαση των θεωριών και ανακαλύψεων του Ράιχ, αλλά και της προσωπικής πορείας του, έχουμε με το βιβλίο του Ola Raknes "Wilhelm Reich and Orgonomy".

Πολύτιμες πληροφορίες για την προσωπικότητα του Ράιχ περιέχονται επίσης σε τεύχη του περιοδικού "Offshoots of Orgonomy" που εξέδιδε μεταξύ των ετών 1980 -1987 η Lois Wyvell, η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια η προσωπική του γραμματέας και υπεύθυνη των εκδόσεών του, ένα άτομο που ο Ράιχ εμπιστευόταν απόλυτα και έζησε μαζί του πολλά και δύσκολα χρόνια.

Σημαντική είναι επίσης η μπροσούρα - βιβλίο "Wilhelm Reich in Denmark" γραμμένη από την Ellen Siersted, στην οποία περιγράφονται οι μεθοδεύσεις από τα ηγετικά κλιμάκια της χώρας και άλλα άτομα για την εκδίωξη του Ράιχ από τη Δανία. Με την ίδια μπροσούρα αντιλαμβανόμαστε από την άλλη μεριά τη μεγάλη εκτίμηση που είχε κερδίσει ο Ράιχ σε χώρους επιστημόνων και διανοουμένων.

Το βιβλίο του "Τhe Discovery of the Orgone", Vol. I: The Function of the Orgasm", ("Η ανακάλυψη της οργόνης 1ος τόμος: Η λειτουργία του οργασμού"), που κυκλοφορεί στα ελληνικά με κακή μετάφραση και τίτλο: "Η λειτουργία του οργασμού", αν και δεν εμβαθύνει σε κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, δίνει εξαιρετική ανάλυση της πορείας των ανακαλύψεων του Ράιχ, από την εποχή της πρωτόγονης βιολογίας και σεξολογίας, πριν από την εποχή του Φρόιντ, στην κατανόηση από τον Ράιχ των κενών της ψυχαναλυτικής θεωρίας, στην ανακάλυψη της θεωρίας του οργασμού και της τεχνικής της ανάλυσης του χαρακτήρα και ακολούθως στη σχεδόν νομοτελειακή ενασχόλησή του με το βιολογικό χώρο και τη βιογένεση.

Το βιβλίο του "The Discovery of the Orgone, Vol. 2: The Cancer Biopathy". (Η ανακάλυψη της οργόνης 2ος τόμος: Η βιοπάθεια του καρκίνου"), που κυκλοφορεί στο ελληνικά με τίτλο: "Η βιοπάθεια του καρκίνου", είναι μια έξοχη αναλυτική περιγραφή των καταπληκτικών ευρημάτων του στο χώρο της ανθρώπινης παθολογίας, της βιογένεσης, της οργονοβιοφυσικής και της οργοενέργειας.

Είναι χρήσιμο επίσης να γνωρίζουμε τα γεγονότα που αποκαλύπτονται με το βιβλίο "The Einstein Affair: Biographical Material", ("Η υπόθεση Αϊνστάιν" στα ελληνικά με κάκιστη μετάφραση). Ο ρόλος του Αϊνστάιν αναδύεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου εξαιρετικά σκοτεινός, σκιαγραφώντας είτε μεγάλη αδυναμία κατανόησης απλών φυσικών φαινομένων, είτε προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους του μεγάλου σοφού της κολοσσιαίας ανακάλυψης του Ράιχ για την οργόνη.

Με το άρθρο "Wilhelm Reich and Anna Freud: His Expulsion From Psychoanalysis", γραμμένο από την ψυχίατρο και κόρη τού Ράιχ, Λόρι Ρούμπιν, ("The Journal of Orgonomy", Vol. 31, No 1, 1997), γίνεται δυνατή η σε βάθος κατανόηση των ραδιουργιών και συκοφαντιών που ξετυλίχθηκαν σε βάρος του. Το άρθρο αποκαλύπτει τις μεθοδευμένες ραδιουργίες για τη διαγραφή τού Ράιχ από τη Γερμανική Ψυχαναλυτική Εταιρεία και τη Διεθνή Ψυχαναλυτική Ένωση και δίνει όνομα σε μερικούς από τους μέχρι πρόσφατα άγνωστους (κορυφαίους) συκοφάντες που κυκλοφορούσαν τις φήμες που διαδίδονταν ότι ήταν τρελός και πως είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρείο. Περιγράφει επίσης από ποιους ξαναγράφτηκε λογοκριμένη και ψευδής η ιστορία της ψυχανάλυσης.

Το δεύτερο άρθρο με τίτλο: "Psychoanalysis During National Sosialism" γραμμένο από τον Berb Nitzschke, Ph.D., ("The Journal of Orgonomy", Vol. 39, No 2, 2005) αποκαλύπτει το σχεδόν απίστευτο γεγονός ότι η διαγραφή τού Ράιχ από τη Γερμανική Ψυχαναλυτική Eταιρεία, και στη συνέχεια από τη Διεθνή Ψυχαναλυτική Ένωση, συνέβη με απώτερο στόχο να παραδοθεί η Γερμανική Ψυχαναλυτική Εταιρεία στα χέρια των ναζί, κεκαθαρμένη από ψυχαναλυτές "μιάσματα"!

Ολοκληρώνοντας αυτή την αναφορά δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε το βιβλίο "A Book of Dreams", (στην πρώτη έκδοση από τις εκδόσεις Picador και στη δεύτερη από τις εκδόσεις E. P. Dutton) στο οποίο αναφέρονται από τον γιο του Πίτερ, με μυθιστορηματική, αλλά αρκούντως σαφή γραφή, τα δραματικά γεγονότα της ζωής τού Ράιχ.